LinkedIn Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op InstagramBekijk onze video's op You Tube
          
 
  Home Links Tell a friend Sitemap Agenda Contact & route
Bel mij
 
 
   Scholleweg 2  
   9893 TD Garnwerd  
   Wierumerschouw  
   tel: 0621 554 663  
   contact@horsefarm.nl  
     
  The Horse Farm  
   Contact & Route  
   Historie  
   Het team  
   Omgeving  
   Nieuws  
   Fotogalerie  
   Klant ervaringen  
   Privacyverklaring  
 
  paardensportcentrum  
   Pony- en paardrijlessen
   Zorg met paarden  
   Workshops  
   Ponydag / ponykamp  
   Kinderfeestjes  
   Pensionstalling  
   Ruitersportartikelen  
   Paarden te koop  
   Faciliteiten  
   Onze paarden &  overige dieren  
   
  coffee corner  
   Coffee corner  
   
  boat rental  
   Kano verhuur  
   Boot verhuur  
   Aktief arrangement  
   
  bed & breakfast  
   Bed & breakfast  
   Ponyweekend  
   
  arrangementen  
   Bedrijfsuitjes &
 familiefeesten
 
   Vrijgezellenfeesten  
   Ponyweekend  
   Ontdek Groningen  
 
Aan het werk
therapeutisch paardrijden luchtfoto The Horse Farm Haflinger Tom
 
Zorg met paarden
 


Kinderen en volwassenen krijgen bij ons de gelegenheid om in een kleinschalige en veilige omgeving te kunnen genieten van de paarden. Je kunt paardrijlessen volgen, paarden verzorgen en knuffelen, een vertrouwensband opbouwen en diverse oefeningen doen in de omgeving van of naast het paard. Paardrijden is niet alleen een recreatieve en sportieve bezigheid, het kan ook goed therapeutisch werken. De omgang met paarden werkt erg rustgevend. Het ontspant en activeert tegelijkertijd. De balans in lichaam en geest verbetert. Mensen met rugklachten hebben vaak veel baat bij paardrijden omdat het de rug-/bekken-/buikspieren versterkt. Ten slotte stimuleert het werken met het paard je zintuigen: voelen / luisteren / zien. Het is geweldig om de wisselwerking te ervaren tussen jou en het paard dat je stuurt en begeleidt.

 
Voor wie is zorg met paarden geschikt

Kinderen en volwassenen met:

 • een lichte verstandelijke of lichamelijke beperking
 • een lichte lichamelijke beperking
 • rugklachten
 • een autisme spectrum stoornis en/of AD(H)D
 • faalangst
 • weinig zelfvertrouwen
 • pest ervaringen en/of PTSS klachten
 • motorische problemen
 • stress, burnout, depressie en/of angstklachten
 • angst voor paarden of andere dieren
 • moeite met grenzen stellen/herkennen
 • iedereen die wil leren omgaan met paarden op een veilige en ontspannen manier
   
Wat zijn de mogelijkheden
 • Begeleid paardrijden: Als je graag wilt (leren) paardrijden maar (nog) niet in een reguliere groep terecht kunt vanwege bijvoorbeeld de vele prikkels, het angstig zijn of als je de sociale vaardigheden hiervoor nog mist dan kun je bij ons instromen in één van de begeleide groepen. Lees meer...

 • Begeleiding m.b.v. paarden: Met de paarden wordt een ontdekkingsreis ingezet op zoek naar je eigen (of gezamenlijke) kwaliteiten en kracht. Door leuke, speelse en soms spannende oefeningen met paarden krijg je eerlijke feedback en daarmee inzicht in je (vaak onbewuste) patronen, gedragskenmerken, verwachtingen en je wijze van communiceren. Lees meer...
   
Wat maakt een paard zo bijzonder

Paarden zijn sociale en gevoelige dieren. Paarden zijn prooidieren die in kuddes leven. Om te kunnen overleven zijn hun sociale vaardigheden hoog ontwikkeld en zijn ze zeer gevoelig voor wat er in hun omgeving gebeurt. Ze hebben een duidelijke leider nodig en zijn zich altijd bewust van wie de leider is. Hierdoor kunnen mensen oefenen met kracht, zelfvertrouwen, leiderschap, consequent zijn, doorzettingsvermogen, etc. en krijgen ze oprechte feedback van het paard.

Paarden hebben als geen ander het vermogen gedrag heel precies te spiegelen. Paarden communiceren door lichaamstaal die wij kunnen “lezen” en vertalen. Mensen gebruiken ook lichaamstaal, al dan niet bewust en paarden zullen reageren op deze lichaamstaal, net zoals ze dat bij andere paarden en dieren zullen doen. Op die manier houden ze ons een spiegel voor over datgene wat we uitstralen. De paarden laten zien, in hun onmiskenbare directe feedback, dat ze ons vertrouwen en willen volgen, de basis van relaties en communicatie. Een paard interpreteert of oordeelt niet maar reageert op wat er in het hier en nu gebeurt. Paarden accepteren mensen zoals ze zijn. Men kan dus enorm veel leren van deze eenduidige feedback van het paard. Er liggen ontelbare parallellen met communicatie en relaties met mensen. Net als paarden zijn mensen kuddedieren en ze hebben behalve elkaar ook een leider of leiding nodig.

Het hormoon oxytocine speelt ook een rol; door de interactie tussen mens en dier stijgen de oxytocinewaarden en dalen zowel de hartslag als de waarden van stresshormonen, zoals cortisol. De beweging die men ervaart bij het paardrijden maakt dit effect nog sterker. Hierdoor worden mensen meer ontspannen, minder wantrouwend en meer betrouwbaar. Oxytocine is een belangrijk hormoon wat ook rondom de bevalling en borstvoeding een grote rol speelt; het wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. De hoge waarden van oxytocine tijdens borstvoeding maakt vrouwen kalmer en socialer.

   
Veiligheid:

Veiligheid staat bij ons voorop en wij stellen alles in het werk om goed en zorgvuldig te werken. We werken met ponys en paarden die lief, rustig, braaf en betrouwbaar zijn.